Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΚΕ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΛΦΩΝ 2010 ΤΗΣ Π.Ε.Λ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΓΕΡΑΝΙΟΥ 41- ΟΜΟΝΟΙΑ - Τ.Κ. 10431 - ΑΘΗΝΑ Τηλ. : 210 3302550 E-mail : panelog@otenet.gr




Οι ΚΕ΄ Ποιητικοί Αγώνες Δελφών
Της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ποιητική μυσταγωγία διεξήχθησαν κι εφέτος, όπως επί σειρά πολλών ετών από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών», οι ΚΕ΄ Ποιητικοί αγώνες Δελφών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Δελφών, παρουσία του Δημάρχου Δελφιέων κ. Παναγιώτη Καλτσή, της Αντιδημάρχου κ. Λέλας Μπακολουκά και εκλεκτών μελών του Δήμου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την απαγγελία όλων των προκριθέντων για την τελική φάση ποιημάτων από τους ίδιους τους ποιητές, την αξιολόγηση της δεύτερης επιτροπής και την τελετή απονομής των βραβείων στους διακριθέντες ποιητές.
Κυρίαρχη επιδίωξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Λ. είναι να καταστούν τα λογοτεχνικά βραβεία της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», τα πλέον αξιόπιστα βραβεία του ελληνικού λογοτεχνικού χώρου. Στόχος πράγματι φιλόδοξος αλλά και αναγκαίος, σε μια εποχή αμφισβήτησης και απαξίωσης των πάντων. Προς τούτοις τόσο η ποιοτική αναβάθμιση των συμμετοχών της τελικής φάσης των αγώνων, όσο κυρίως η εμπέδωση πνεύματος δικαίου και η άρση κάθε αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τους συμμετέχοντες, επιδιώχθηκε με νέες προτάσεις και μεθόδους, οι οποίες εξασφαλίζουν εκ των προτέρων το αδιάβλητο και αξιόπιστο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων.
Η σημαντική ιδιαιτερότητα των εν λόγω ποιητικών αγώνων συνίσταται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά σε λογοτεχνικό διαγωνισμό υπήρξαν δύο ξεχωριστές πενταμελείς επιτροπές αξιολόγησης. Οι εν λόγω επιτροπές βαθμολόγησαν ξεχωριστά (η μία στην Αθήνα και η δεύτερη στους Δελφούς) και η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε από το σύνολο των αξιολογήσεων και των δύο επιτροπών. Επίσης υπήρξαν ασφαλιστικές δικλείδες με βάση τα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμη και η σειρά απαγγελιών δεν έγινε με αλφαβητική ή κατατακτήρια σειρά αλλά με τυχαία κλήρωση, προκειμένου να μην επηρεαστούν ούτε κατ’ ελάχιστον οι κριτές της δεύτερης επιτροπής.
Κρίνοντας από το γενικό κλίμα αποδοχής των αποτελεσμάτων, όσο και από συγκεκριμένες τοποθετήσεις των διαγωνιζομένων, θεωρούμε ότι τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε στο ακέραιο!
Η Λογοτεχνική Πρόεδρος του Διαγωνισμού, Ειδική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κα Εύα Χαλκιαδάκη - Παπαδημητρίου επιδεικνύοντας πνεύμα δικαιοσύνης, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, επέλεξε τα μέλη των επιτροπών και επιμελήθηκε της οργάνωσης και τέλεσης των αγώνων με απόλυτη επιτυχία, συνεπικουρούμενη τόσο από τον πρόεδρο της ένωσης κ. Νίκο Ταβουλάρη, τον αντιπρόεδρο κ. Χάρη Μελιτά, την οργανωτική υπεύθυνη των αγώνων, ταμία της Π.Ε.Λ. κα Χριστίνα Αγρογιάννη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η εκδήλωση της τελικής φάσης ξεκίνησε την Κυριακή στο πνευματικό κέντρο του δήμου Δελφών, με καλωσόρισμα του εφόρου της ένωσης κ. Γιώργου Μαρινάκη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ένωσης κος Νίκος Ταβουλάρης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους διαγωνιζόμενους και η Λογοτεχνική πρόεδρος του διαγωνισμού κα Εύα Χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου ανέλυσε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού. Τέλος ο δήμαρχος Δελφιέων κος Παναγιώτης Καλτσής κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Ακολούθησαν οι απαγγελίες. Μετά το πέρας των απαγγελιών συνεδρίασε η επιτροπή των κριτών και εξήχθησαν τ’ αποτελέσματα ύστερα από λεπτομερή διαδικασία. Το απόγευμα ακολούθησαν οι απονομές των βραβείων, αφού πρώτα ο πρόεδρος της επιτροπής κρίσης της τελικής φάσης κος Γιώργος Γεωργούσης ανέλυσε το σκεπτικό της απονομής των βραβείων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η συγκίνηση του πρώτου νικητή Γ. Σαράτση, ενός εικοσιπεντάχρονου ποιητή, γεγονός που δίνει αισιόδοξο μήνυμα για τη νεολαία μας και την προοπτική του πνεύματος στη χώρα μας.
Οι απονομές των βραβείων έγιναν ως κατωτέρω:
1) Ο Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» απένειμε το βραβείο στον πρώτο Νικητή (περγαμηνή και επίχρυσο κλάδο ελαίας προσφορά του μέλους της ένωσης κας Θέτιδος Καλαντζή).
2) Ο Δήμαρχος Δελφιέων κος Παναγιώτης Καλτσής απένειμε το ένα από τα δύο δεύτερα βραβεία.
3) Ο Αντιπρόεδρος της ένωσης κος Χάρης Μελιτάς απένειμε το έτερο δεύτερο βραβείο.
4) Ο Έφορος της ένωσης κος Γιώργος Μαρινάκης απένειμε το τρίτο βραβείο.
5) Η πρόεδρος των αγώνων και ειδική γραμματέας της ένωσης κα Εύα Χαλκιαδάκη , η ταμίας της ένωσης κα Αγρογιάννη Χριστίνα, και η κα Χριστοπούλου απένειμαν τους επαίνους στους βραβευθέντες.

Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ένωσης κος Χάρης Μελιτάς απηύθυνε σύντομο αποχαιρετισμό προς τους διαγωνιζόμενους.
Μέσα σε κλίμα πνευματικότητας και γενικότερης ικανοποίησης έληξαν οι ΚΕ΄ ποιητικοί αγώνες Δελφών της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», με τους συμμετέχοντες να δίνουν ραντεβού και για τους επόμενους αγώνες του 2011.

Παράρτημα

Την Κριτική Επιτροπή πρόκρισης των ποιημάτων στην Αθήνα (πρώτη φάση των Αγώνων) απετέλεσαν κατ’ αλφαβητική σειρά οι κάτωθι:
1. Αχειλαρά Άννυ, κοινωνιολόγος - λογοτέχνις, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
2. Γιακανίκη - Κοκόλια Έφη, Δημοσιοσιογράφος - δοκιμιογράφος λογοτέχνις, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου.
3. Μελιτάς Χάρης, αρχιτέκτων, καθηγητής Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ,
αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
4. Τσάτσου Ελένη, λογοτέχνις, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (επί των Δημοσίων Σχέσεων).
5. Χαλκιαδάκη -Παπαδημητρίου Εύα, οικονομολόγος - λογοτέχνις,
μέλος της Ε.Λ.Β.Ε, της Παγκρήτιας, και Ειδική Γραμματέας της
Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Την Κριτική Επιτροπή κρίσεως των προκριθέντων ποιημάτων στους Δελφούς (δεύτερη φάση των Αγώνων) απετέλεσαν οι κάτωθι:
1. Γεωργούσης Γιώργος (ως Πρόεδρος), καρδιολόγος - Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λογοτέχνης , ο οποίος υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.
2. Δημουλάς Βασίλης, λογοτέχνης, Επίτιμος Πρόεδρος της
Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών .

3.Καρασαββίδου Ελένη, πολιτισμική κοινωνιολόγος, διδάκτωρ Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης, Ειδική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Θεσ/κης , τακτικό μέλος της Π.Ε.Λ., μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μπάυρον για τον Φιλελληνισμό και Πολιτισμό,και του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης.
4. Σκουρολιάκου Μαρία,με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, υπήρξε διευθύντρια στην Εθνική Τράπεζα, είναι τακτικό μέλος της Π.Ε.Λ. και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας.
5.Φαϊδά Βλάζια, τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Αττικού Ομίλου Γλυφάδας και της Ένωσης Λογοτεχνών -Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν ως εξής:
1ο Βραβείο έλαβε ο Σαράτσης Γιώργος για το ποίημα «Αποστασία»
2ο Βραβείο έλαβαν: η Γιανναράκη Στέλλα για το ποίημα
«Γυμνά Καλώδια»
και ο Σαντάς Θεόδωρος για το ποίημα
« Δεν είμαι η χρυσή βροχή»
3ο Βραβείο έλαβε η Γιασουμή Αθανασία για το ποίημα «Χαμένη
Πατρίδα»

Επαίνους έλαβαν οι κάτωθι ποιητές:
- Σταματάκη Μαρία με το ποίημα: «Την εβδόμη του μήνα Βύσιου»
- Αρτεμίου- Φωτιάδου Ελένη με το ποίημα: «Απειλή»
- Σταματέλου Νόνη με το ποίημα: «Πικέ φουστανάκι»
- Βαζούρας Κωνσταντίνος με το ποίημα: «Το μοιρολόι του δέντρου»
- Φούσκα Ηρώ με το ποίημα: «Άλωση της πόλης των Αθηνών»
-Πυροβολάκης Αντώνιος με το ποίημα: «Εκποίηση»
-Ζαράρης Λάσκαρης με το ποίημα: «Στην κοιλάδα των ωραίων αγαλμάτων»
- Χαριτωνίδης Γιώργος με το ποίημα: «Σκόνη αιωρούμενη»
- Λιάπης Χρήστος με το ποίημα: «Μήδεια και Αριάδνη»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ